pomoc
StrasznyNieogar: Oblicz granice ciągu
lim n −−−> ∞ (5 − 7n)
3 gru 15:43
StrasznyNieogar: ∞
?
3 gru 15:47
StrasznyNieogar:
Licznik: suma ciągu geo :
Mianownik: suma ciągu aryt:
Dalej sobie poradzę, ale chodzi o wzory na sumy, wydaje mi się że źle
3 gru 15:53
StrasznyNieogar: czy może w geometrycznym wykładnik to będzie n + 1
A w arytmetycznym zamiast 2n − 1 to samo 2n?
3 gru 15:55
StrasznyNieogar: Jeśli ktoś wie to poproszę o radę
3 gru 15:56
'Leszek: | | 1+(2n−1) | |
W ciagu arytmetycznym wszystko jest dobrze , Sn = |
| *n |
| | 2 | |
W ciagu geomwtrycznym , poniewaz q=1/2 to S
n = a
1/(1−q) = 2
3 gru 16:05