Zad
Polski: Suma k początkowych wyrazów ciagu geometrycznego jest równa 3 a suma 2k początkowych wyrazów
tego ciagu wynosi 18. Oblicz sume 3k początkowych wyrazów tego ciągu
3 gru 15:12
Polski: Proszę o pomoc
3 gru 15:21
Eta:
| S2k | | 1−q2k | |
| = |
| = 1−qk ⇒ 1−qk=6 ⇒ qk=5 |
| Sk | | 1−qk | |
podobnie:
| S3k | | 1−q3k | | 1−125 | |
| = |
| ⇒ S3k=3* |
| = 93 |
| Sk | | 1−qk | | −4 | |
3 gru 15:30
Eta:
I co Cię tak zamurował?
3 gru 15:46
Polski: Dziękuję
3 gru 15:47
Eta:
3 gru 15:53
'Leszek: @Eta , chyba cos nie tak , w pierwszym wyrazeniu powinno byc : ...= 1+qk = 6
Dalej jest dobrze !
3 gru 15:55
Eta:
Jasne ..... to literówka
3 gru 16:10
Eta:
| S2k | | 1−q2k | | (1−qk)(1+qk) | |
| = |
| = |
| = 1+qk |
| Sk | | 1−qk | | 1−qk | |
3 gru 16:12