Oblicz sin α cos α
Bonczek: Wiedząc, że sin α + cos α = 5/4, oblicz sin α x cos α.
1 lut 18:14
puk: Układ równań
sin2α + cos2α = 1
sinα + cosα = 54
Z tego wyliczysz sobie sinusa i cosinusa. Pamiętaj o rozważeniu wszystkich przypadków, bo nie
masz określonej żadnej ćwiartki.
1 lut 18:56
Bonczek: Ja ten układ już ułożyłem ale mi nie wychodzi
1 lut 19:09
Pieczko: to tak nie wyjdzie ^^
ma byc
sinα+cosα=5/4
(sinα+cosα)2= 25/16
sin2a+2sinαcosα+cos2α= 25/16
2sinαcosα+1 = 25/16 (z jedynki trygonometrycznej)
2sinαcosα=9/16
sinαcosα=9/32
23 lut 14:33