matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodne złożone
Sushi:
Cześć, nie potrafię sobie poradzić z pochodnymi poniższych funkcji: 1) y = 1/(cos(sinx)) 2) y = (sinx−cosx)/(tgx−ctgx) Z góry dziękuje
3 gru 14:53
Jerzy:
−sin(sinx)(cosx)
1) y' = −
(cos(sinx))
2
3 gru 14:54
Jerzy:
cosx + sinx)(tgx − ctgx) − (sinx − cosx)(1/cos
2
x + 1/sin
2
x)
2) y' =
(tgx − ctgx)
2
3 gru 14:58
Sushi:
Dziękuję bardzo !
3 gru 15:34