Pomocy, ciągle wychodzi mi zero, styczna przechodząca przez początek układu
CzarnaMagia: Mam funkcję : 0.033x0.358 ( tu jest 0.033xdo potęgi 0.358 i niżej też )
Policzyłem pochodną: 0.011814/ x0.642
Muszę policzyć wzór stycznej do tej funkcji przechodzący przez początek układu współrzędnych
ale
jak liczę z y − pochodna (x0) = pochodna (x0) (x−x0) zakładając , żę y = ax +b i b = 0 to
ciągle wychodzi
mi zero , zarówno x0 wychodzi mi 0 jak i styczny punkt wychodzi mi 0 , pomóżcie proszę , na
jutro muszę to zrobić i nie wiem co źle robię
3 gru 14:24
'Leszek: Czy to jest funkcja ? f(x) = 0,033*x0,358
Pochodna obliczamy ze wzoru (axn ) ' = anxn−1
Styczna : y−yo = f '(xo )( x− xo)
P(xo , yo ) punkt stycznosci , w tresci nie jest napisane ze punkt stycznosci to P ( 0,0)
tylko ze styczna przechodzi przez punkt (0,0) !
3 gru 14:55