granice
granice: Oblicz granice:
lim x*sin4x*ctg2x
x−−>0
lim u{sin2n*cosn}{n3+n+1)
n−−>∞
3 gru 14:20
Jerzy:
| | sin4x | | 1 | | sin4x | | x | |
a) = limx→0U{4x2}* |
| * |
| = limx→0 4* |
| *( |
| )2 = 4 |
| | 4x | | tg2x | | 4x | | tgx | |
3 gru 14:27
'Leszek: | | sin(4x) | | x2 | |
a) f(x) = x*sin(4x)* cos2x / sin 2 x= 4* |
| * cos2x * |
| |
| | 4x | | sin2x | |
| | sin(kx) | |
Skorzystaj : lim |
| = 1 , dla x→0 |
| | kx | |
3 gru 14:28
granice: przykład b jest ktoś w stanie zrobić?
3 gru 14:30
Jerzy:
| | 1 | |
b) wykorzystaj: sin2n*cosn = |
| sin(2n) |
| | 2 | |
3 gru 14:34
'Leszek: Oraz z faktu , ze : −1 ≤ sin(2n) ≤ 1 ,oraz lim ( n3 + n +1) = ∞ , dla n→ ∞
3 gru 14:38