Wartość bezwzględna z parametrem
Mivi: Witam
Potrzebowałbym pomocy z przykładem ||x+2|+m|=1 dla którego mamy odszukać taką wartość "m" aby
równanie posiadało jedno rozwiązanie.
3 gru 13:38
Eta:
|x+2|+m=1 lub |x+2|+m=−1
|x+2|=1−m lub |x+2|= −m−1
dla m=1
|x+2|=0 −− ma 1 rozwiązanie zaś |x+2|= −2 −−− sprzeczne
Odp: m= 1
3 gru 13:43
Jerzy:

⇔ |x+2| = 1 − m lub |x + 2| = − m − 1
Zielona prosta to prosta: y = 1 − m lub y = −m −1
Teraz dasz radę ?
3 gru 13:46
Mivi: Tak, dziękuje bardzo za pomoc.
3 gru 13:53