:x
trudne zadanie : Dla jakich wartości parametru m równanie:
Ix−1I+I2x−mI=x+1
nie ma rozwiązań?
3 gru 11:58
Eta:
lewa strona ≥0 rysujesz wykres wyrażenia po lewej
y= x+1−|x−1| ⇒ x+1−|x−1|≥0 ⇔ x∊<0,
∞)
| | m | |
wykres prawej strony ; y= |x− |
| | |
| | 2 | |
| | m | |
musi mieć "wierzchołek" |
| <−1 ( bo wtedy jest brak rozwiązań patrz wykresy na rys. |
| | 2 | |
zatem dla m< −2
Odp: m<−2
=======
3 gru 13:12
trudne zadanie: Kurczę bo zapomniałem napisac jakie są odpowiedzi do wyboru do tego zadania, a niestety ta sie
nie zgadza 😭
(1;+niesk)
(1/2;+niesk)
(−1;+niesk)
(−niesk;0)
Jeszcze raz przepraszam
3 gru 13:24
iteRacj@: dla m−1 też nie ma rozwiązań
3 gru 13:25
iteRacj@:
a nie powinno być
3 gru 13:26
iteRacj@: * dla m=−1 też nie ma rozwiązań,
mnie wyszło m<0
3 gru 13:28
Eta:
No Racja
Dzięki za poprawkę
3 gru 13:36
trudne zadanie: Dziękuję i przepraszam
3 gru 13:38
Eta:
3 gru 13:39