Eta potrzebna
Rebellion: Eta, podasz maila albo coś żeby się z Tobą skontaktować? Ważna sprawa
3 gru 11:32
yht:
podaj tutaj zadanie, może ktoś wcześniej pomoże
3 gru 11:36
Rebellion: wyznacz równanie okręgu będącego obrazem okręgu x2 + 8x + y2 = 0 w jednokładności
o środku w punkcie O(−4,2) i skali k=−12
3 gru 11:45
Rebellion: + kiedy wektory są równoległe a kiedy równe? są jakieś wzory, żeby tylko podstawić pod nie
liczby żeby wyliczyć równoległość lub równość wektorów?
3 gru 11:47
yht:
x
2+8x+y
2=0
(x+4)
2−16+y
2=0
(x+4)
2+y
2=16
(x+4)
2+y
2=4
2
S=(−4,0), r=4
S' − środek szukanego okręgu, r' − promień szukanego okręgu
wektor OS = [x
S−x
0, y
S−y
0]
wektor OS = [−4−(−4), 0−2]
wektor OS = [0, −2]
wektor OS' = k*wektor OS
| | 1 | |
wektor OS' = − |
| *[0,−2] |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
wektor OS' = [− |
| *0, − |
| *(−2)] |
| | 2 | | 2 | |
wektor OS' = [0, 1] →
S'=(−4,3)
r' = |k|*r
r' = 2
r'
2=4
Równanie szukanego okręgu to
(x+4)2+(y−3)2=4
3 gru 12:10
yht:
wektory
AB = [x
B−x
A, y
B−y
A]
i
CD = [x
D−x
C, y
D−y
C]
są równoległe, gdy
| xB−xA | | yB−yA | |
| = |
| |
| xD−xC | | yD−yC | |
są równe, gdy
x
B−x
A=x
D−x
C i y
B−y
A=y
D−y
C
3 gru 12:12
iteRacj@:
@Rebellion Tobie "Eta potrzebna" czy nauka i praca własna potrzebna?
3 gru 12:17
Eta:
3 gru 12:21
Rebellion: po prostu czegoś potrzebuję od Ety
3 gru 12:22
Eta:
Mama zabroniła mi podawania danych osobistych
3 gru 12:27
yht:
3 gru 12:28
Eta:
3 gru 12:28
Rebellion: tak się nie robi
3 gru 12:45