Mam do rozwiązania takie o to zadanie:
karla: Spośród liczb całkowitych od 1 do 201 losujemy bez zwracania trzy liczby. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że ich iloczyn przy dzieleniu przez 3 daje resztę 2?
3 gru 11:30
yht:
201:3 = 67
jest 67 liczb podzielnych przez 3 (R0)
67 liczb które przy dzieleniu przez 3 dają reszty 1 (R1)
i 67 liczb które przy dzieleniu przez 3 dają resztę 2 (R2)
1*1*2 = 2
1*2*1 = 2
2*1*1 = 2
2*2*2 = 8 a 8 daje przy dzieleniu przez 3 resztę 2
Możliwe zdarzenia:
1. (R1, R1, R2)
2. (R1, R2, R1)
3. (R2, R1, R1)
4. (R2, R2, R2)
Ω = 201*200*199 = 7999800
A = 67*66*67 + 67*67*66 + 67*67*66 + 67*66*65 = 1176252
| | 1176252 | |
P = |
| ≈ 0,147 |
| | 7999800 | |
3 gru 11:59
karla: Świetnie i przede wszystkim zrozumiale rozpisane, dziękuję!
3 gru 12:01