Dla jakich wartości parametrów m ,k
matłas23: Dla jakich wartości parametrów m,k (m,k∊R) równanie x3+mx+k=0 ma trzy różne pierwiastki
x1,x2,x3
takie,że x1=x2=x3+6
Proszę o pomoc
3 gru 11:06
yht:
Niech x3=a−6
Wówczas x1=x2=a
(x−a)2*(x−a+6)=x3+mx+k
(x2−2ax+a2)*(x−a+6)=x3+mx+k
x3−ax2+6x2−2ax2+2a2x−16ax+a2x−a3+6a2=x3+mx+k
{−a+6−2a=0
{2a2−16a+a2=m
{−a3+6a2=k
z pierwszego
−3a=−6 → a=2
z drugiego
2*22−16*2+22=m → m=−20
z trzeciego
−23+6*22=k → k=16
3 gru 11:20
matłas23: i wszystko jasne
dziekuje
3 gru 11:49
matłas23: ps. zamast 16ax powinno byc 12ax
3 gru 14:28
yht:
racja

dzięki
3 gru 14:39
Eta:
Wzory Viete
'a dla równania:
ax
3+bx
2+cx+d=0
Stosujemy do tego równania a=1 , b=0 , c= m ,d= k
x
3+mx+k=0 i x
1=x
3+6, x
2=x
3+6, x
3
1/ 3x
3+12=0 ⇒ x
3= −4 to x
1=x
2=2
2/ 2*2+2*(−4)+2*(−4)= m ⇒
m= −12
3/ 2*2*(−4)= −k ⇒
k=16
3 gru 14:59
Eta:
Poprawiam zapis drugiego wzoru Viete
'a
| | c | |
2/ x1*x2+x1*x3+ x2*x3= |
| |
| | a | |
3 gru 15:01