matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rownanie trygonometryczne
rownanie:
Rozwiąż równanie w przedziale <0,2π>
√
2
cos(2x)
1 − tg x + tg
2
x − tg
3
x + ... =
π
2sin(x +
)
4
3 gru 10:46
g:
1
cos x
Lewa strona to szereg geometryczny o granicy
=
1+tg x
cos x + sin x
√
2
(cos
2
x − sin
2
x)
Prawa strona:
2(
√
2
/2)(sin x + cos x)
Po redukcjach: cos x = 2cos
2
x − 1
3 gru 11:06