zadanie
Adamm: mamy taką grę
załóżmy że mamy 50 punktów na start
mamy 1/2 szansy na przegraną rundy, i 1/2 na wygraną
wygrywając dostajemy 1 punkt, przegrywając tracimy 2
wygrywamy całą grę gdy dojdziemy do 100 pkt
przegrywamy jeśli do 0
jaka jest szansa że przegramy całą grę
3 gru 00:27
Tymon: 50%
3 gru 01:05
g: Xn to zmienna losowa − liczba punktów po n rundach. Średni przyrost punktów na jedną rundę
to E[dX] = 1/2 * 1 − 1/2 * 2 = −1/2 punktu.
Wariancja tego przyrostu to V[dX] = 1/2 * [22+12] − (−1/2)2 = 2,25
Po większej liczbie rund Xn ma rozkład normalny N(50−n/2, √n*2,25)
Po 25 rundach E[Xn] = 50−12,5 = 37,5 a σ = 7,5.
Widać, że od 100 punktów dzieli nas w tym momencie (100−37,5)/7,5 = 8,33, czyli ponad 8σ.
Ta sytuacja będzie się stale pogarszać, więc przegrana jest prawie pewna.
3 gru 10:55
Adamm: dziękuję
3 gru 13:57