równania
bonio: a) (12x+5)(3−4x)(x+32)=0
2 gru 22:19
the foxi:
(12x+5)(3−4x)(x+32)=0
| | 5 | | 3 | |
12(x+ |
| )*−4(x− |
| )(x+32)=0 |
| | 12 | | 4 | |
| | 5 | | 3 | |
−48(x+ |
| )(x− |
| )(x+32)=0 |
| | 12 | | 4 | |
| | 5 | | 3 | |
(x+ |
| )=0 ⋁ (x− |
| )=0 ⋁(x+32)=0 |
| | 12 | | 4 | |
2 gru 22:27
bonio: Mogę inne podesłać przykłady
2 gru 22:30
the foxi:
Jasne!
2 gru 22:58
5-latek: Po co zes mu tak skompikowal ?
2 gru 23:03
Eta:
a*b*c=0 ⇒ a=0 lub b=0 lub c=0
(12x+5)(3−4x)(x+32)=0
12x+5=0 v 3−4x=0 v x+32=0
x=−5/12 v x= 3/4 v x= −32
2 gru 23:07