Wykaż, że funkcja f(x) x+2/x-1
KamiL: Wykaż, że funkcja f(x) = x+2/x−1
a)jest malejąca w przedziale (−∞,1)
b)nie jest malejąca w zbiorze R /{1}
2 gru 21:53
jc: Spytaj Wolframa.
2 gru 21:56
KamiL: W odejmowaniu f(x1) −f(x2) wychodzi mi postać −3(x1−x2)/(x1−1)(x2−1) i nie wiem co z tym
robić, zarówno w przykładzie a jak i b. Jak skończyć te dowody?
2 gru 21:58
jc: Tak mała sugestia, masz 26 liter, potrzebujesz dwóch, a dopisujesz indeksy.
f(a)−f(b)=a+2/a−b−2/b = (a−b)(1−2/ab)
2 gru 22:04
5-latek: x
1<x
2 to f(x
1)>f(x
2)
x
1−x
2<0 to f(x
1)−f(x
2)>0
ja by doprowadzil funkcje do takiej postaci
| | (x−1)+3 | | 3 | |
y= |
| = 1+ |
| |
| | x−1 | | x−1 | |
2 gru 22:05
5-latek: Dobry wieczor
jc 
Mecze twierdzenie Stolza .
2 gru 22:06
KamiL: dziękuję za odp, tylko nie bardzo rozumiem, np w podpunkcie a mam założenie, że x1>x2, x1−x2>0
i wtedy f(x1)>f(x2)?
Skąd Twoje założenia ?
2 gru 22:14
KamiL: czy mógłbym prosić o bardziej stopniowe wytłumaczenie, bo chciałbym wiedzieć, gdzie robię błąd,
bo może już na etapie założeń
2 gru 22:15
5-latek: Funkcja jest maljaca jesli dla mniejszsego argumentu przyjmuje wieksza wartosc
2 gru 22:35
5-latek:

| 3(x2−1)−3(x1−1 | |
| >0 |
| x1−1)(x2−1) | |
| 3[(x2−1)−(x1−1)] | |
| >0 |
| (x1−1)(x2−1) | |
Teraz analiza
x
1−1 <0
x
2−1<0
Iloczyn dwoch licz ujemnych jest dodatni (czyli mianownik jest dodatni
teraz licznik
skoro x
1−x
2<0 to x
2−x
1>0 czyli licznik dodatni
czyli caly ten ulamek jest dodatni wiec funkcja na przedziale (−
∞ 1) jest malejaca co
potwierdza wykres tej funkcji
2 gru 22:56
jc: Dla ujemnych x, możemy napisać
x+2/x−1 = −(√−x − √−2/x)2 − 2√2−1,
skąd wynika, że funkcja rośnie dla x ≤ −√2,
a potem maleje.
2 gru 22:58
jc: 5−latku, piszesz o zupełnie innej funkcji.
2 gru 22:59
5-latek: tak nie ma nawiasow . Chyba zcas zrobic mocniejszse okulary .
2 gru 23:01
KamiL: Dziękuję, ten 1 przykład rozpisany przez 5−latka już w miarę rozumiem.
Ale co w przypadku gdy nie możemy określić znaku (x1−1)(x2−1), bo rozpatryjemy zbiór liczb
rzeczywistych bez 1?
3 gru 00:31
KamiL: Czy przykład b powinno się rozwiązać licząc p i q a potem pogladowo tworząc rysunek?
3 gru 17:33