matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
granica:
Jak ładnie rozpisać obliczenie granicy ciągu w takich przypadkach:
(5n
4
− 6n
2
+ 1)
1001
a
n
=
(−5n
4
+ 6n − 5)
1001
wiem, że granica to (−1)
1001
czyli −1. Ale jak wyłączam przed nawias w celu skrócenia to samo n
4
czy n
4004
czy jak to samo pytanie do tego:
(2
2n
+ 3
n
− 8)
8
b
n
=
(tu granica to 1)
(4
n
+ 2
n
− 1)
8
2 gru 21:38
5-latek:
5n
4
−6n
2
+1
(n
4
(5−0+0)
a
n
= (
)
1001
\a
n
=
)
1001
=−1
−5n
4
+6n−5
(n
4
(−5+0−0)
2 gru 21:46
5-latek:
a
x
a
= (
)
x
b
x
b
2
2n
= 4
n
2 gru 21:48
granica:
o dzięki wielkie, tak najlepiej chyba jest
2 gru 22:10