przeksztalcenie w liczbach zespolonych
kasiaaamum. : ( − 250) − 250*i / (225*i) + 225*i =
/ − kreska ułamkowa
Musze to doprowadzic do takiej postaci: (−224)+224i
Ktoś pomoże, nie wiem od czego zaczac, moze 250 wyciaganc przed nawias itd.?
Prosze o pomoc : )
2 gru 20:22
kasiaaamum. : w liczniku jest wszedzie dwa do potegi pięćdziesiątej
w mianowniku dwa do potegi dwudziestej piątej
wynik tam jest: dwa do potegi dwudziestej czwartej
2 gru 20:23
Janek191:
Napisz to porządnie

!
2 gru 20:24
kasiaaamum. : ( − 250 ) − 250i / (225i) + 225i =
2 gru 20:27
kasiaaamum. : / − kreska ulamkowa
2 gru 20:27
kasiaaamum. : wynik : (−224 + 224i)
2 gru 20:28
kasiaaamum. : i musze to wyrazenie doprowadzic do takiej postaci
2 gru 20:30
Janek191:
?
| − 250 − 250 i | | − 250*( 1 + i) | |
| + 225 i = |
| + 225 i = |
| 225 i | | − 225 i | |
=
2 gru 20:30
kasiaaamum. : mianowanik wyglada inaczej tam jest: 225i+225i
2 gru 20:33
Janek191:
| | 225 ( 1 + i) | |
= |
| + 225 i = − 225*(−1 + i) + 225 i = 225 |
| | i | |
2 gru 20:34
kasiaaamum. : ma wyjsc (−224+224i)
2 gru 20:36
Janek191:
| − 250 − 250 i | | − 250*(1 + i) | |
| = |
| = |
| 225 i + 225 i | | 2*225 i | |
| | − 250*( 1 + i) | | − 224 (1 + i) | |
= |
| = |
| = |
| | 226 i | | i | |
2 gru 20:38
kasiaaamum. : licznik wyglada tak: −250 − 250i
potem jest kreska ulamkowa
a mianownik tak: 225i + 225i
2 gru 20:38
kasiaaamum. : i co dalej ? : )
2 gru 20:39
Janek191:
| | − 224 (1 + i)*i | |
= |
| = 224*( i + i2) = 224 i − 224 |
| | i2 | |
2 gru 20:39
kasiaaamum. : mozna sobie tak licznik i mianownik pomnozyc przez i ?
2 gru 20:42
Janek191:
A dlaczego nie ?
2 gru 20:43
kasiaaamum. : DZIEKUJE BARDZO ZA POMOC : )
2 gru 20:51