obliczanie granic funkcji
Ola : Oblicz granice funkcji:
lim x−−−>
∞ (2x−
√4x2−7x)
Doszłam do momentu
−7x2x+√4x2−7x
i cóż dalej?

bardzo proszę o wyjaśnienie
2 gru 20:12
Janek191:
| | 4 x2 − ( 4 x2 − 7 x) | | 7 x | |
f(x) = |
| = |
| = |
| | 2 x + √4 x2 − 7 x | | 2 x + √4x2 − 7 x | |
więc
x→
∞
2 gru 20:18
Mila:
| | 7*x | | 7 | | 7 | |
=limx→∞ |
| = |
| = |
| |
| | x*(2+√4−(7/x)) | | 2+2 | | 4 | |
2 gru 20:21
Ola : dzięki za odzew! w odpowiedziach jest, że powinno wyjść 0.. możliwe że jest w nich pomyłka?
2 gru 21:06