Za pomocą różniczki znajdź przybliżenie liczby:
potrzebująca pomocy : Za pomocą różniczki znajdź przybliżenie liczby:
√0.98ln0.98
2 gru 19:25
yht:
f(x) =
√x*ln(x)
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| *ln(x) + √x* |
| |
| | 2√x | | x | |
x
0=1
Δx=−0.02
x
0+Δx = 0.98
f(x
0+Δx) = f(x
0) + f'(x
0)*Δx
f(0.98) ≈ f(1) + f'(1)*(−0.02)
| | ln(1) | | √1 | |
f(0.98) ≈ √1*ln(1) + ( |
| + |
| )*(−0.02) |
| | 2√1 | | 1 | |
f(0.98) ≈ −0.02
2 gru 22:27
potrzebująca pomocy : Świetnie rozpisane, naprawdę bardzo dziękuję za wielką pomoc. ^^
2 gru 23:47