matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Calki
Mati:
Moze glupie pytanie ale nie ogarniam tego Wiadomo ze (z podstawienia)
3dx
∫
= 3/2 ln(2x + 1)+c
2x+1
Ale dlaczego nie moge wyciagnac 3/2 i skorzystac ze wzoru f'(x)/f(x)?
3dx
∫
= 3/2 ∫ f'(x)/f(x) = 3/2 ln(x + 1/2)+c
2x+1
2 gru 18:56
piotr:
raczej tak:
3
2 dx
3
∫
=
ln|2x+1| + C
2
2x+1
2
2 gru 19:02
piotr:
bo (2x+1)' = 2
2 gru 19:02
Mati:
No ale (x+1/2)' = 1 wiec powinno byc ok a wychodzi cos innego..
2 gru 19:13
PW:
To są identyczne wyniki
1
1
ln(2x+1) = ln(2(x+
) = ln2 + ln(x+
)
2
2
− stała
3
ln2
2
"wchodzi w c".
2 gru 19:14
Mati:
2 dx
dx
I jak to jest ze ∫
≠ ∫
2x+1
x+1/2
2 gru 19:18
Mati:
Ah ok dzieki PW
2 gru 19:19