matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znaleźć wszystkie liczby pierwsze p
gość:
Znaleźć wszystkie liczby pierwsze p, dla których wielomian x
4
+x
3
+x
2
−x+1 będzie podzielny przez x+2 w Z
p[x]
2 gru 18:16
Maciek:
x
4
+x
3
+x
2
−x+1=(x+2)(x
3
−x
2
+3x−7)+15 p=3 ∨ p=5
2 gru 18:46