funkcję
bas890: Wykaż że funkcja: y=2/x jest malejąca w zbiorze R+
pomocy
1 lut 17:11
Bogdan:
Zgodnie z definicją, funkcja f(x) jest malejąca w przedziale A, wtedy gdy dla dowolnych
x
1, x
2 ∊ A, z założenia x
2 − x
1 > 0 wynika f(x
2) − f(x
1) < 0
Założenie:
x
2 − x
1 > 0 i x
1, x
2 ∊ R
+
| 2 | | 2 | | 2x1 − 2x2 | | −2(x2 − x1) | |
| − |
| = |
| = |
| < 0 |
| x2 | | x1 | | x1x2 | | x1x2 | |
bo −2< 0 i x
2 − x
1 > 0 (z założenia) i x
1x
2 > 0 (z założenia)
czyli funkcja f(x) jest malejąca dla x ∊ R
+, co należało wykazać.
2 lut 00:49
bartex: hahahahahahahahahahhahahahahahah ale proste
7 sty 19:22