wielomian
trudne: wyznacz współczynniki a i e, wielomianu W(x) = ax4 + bx3 + cx2 + dx + e
znając JEDYNIE miejsce zerowe x0
(nie znamy tego wielomianu.)
oraz wiedząc, że a i e są liczbami pierwszymi
2 gru 17:30
trudne: help
2 gru 17:58
PW: Żadnego założenia dla x0?
2 gru 18:19
trudne: dostajesz je konkretnie
dla rożnych x0 różny wynik ma wyjść
powiedzmy sobie jakiś ułamek typu nwm...5/6
i masz miejsce zerowe
i teraz jak znaleźć a i e ?
czy jest jakiś sposób znając miejsce zerowe wyznaczyć a i e dowolnej funkcji
typu W(x) = axn + bxn−1 + ... + e
do potęgi 4 dałem, żeby było łtawiej.
2 gru 18:30
PW: Albo teoria, albo konkretne zadanie. „Powiedzmy sobie" x0 jest wymierny, czy taki "zupełnie
dowolny"?
2 gru 18:37
trudne: wymierny jak najbardziej (moze byc ulamek).
2 gru 18:41
PW: Jak najbardziej? Widzisz chyba, że to jest już inne zadanie niż podałeś o 17:30.
2 gru 18:52
===:
... w piętkę gonisz i ciągasz nas po meandrach.
2 gru 18:53
===:
Wpisz dokładnie treść zadania a nie własne interpretacje (np. jedynie czy jedyne)
2 gru 18:57
trudne: Wyznaczyć współczynniki a,e wielomianu W(x) = ax4 + bx3 + cx2 + dx + e,
znając miejsce zerowe x0 ∊ ℚ, oraz wiedząc, że a i e są liczbami pierwszymi.
2 gru 19:05
2 gru 21:15