| dt | 1 | 1 | √x2−4 | |||||
∫ = ∫ | = | th t = | ||||||
| 4 ch2 t | 4 | 4 | x |
| 1 | 1 | −4+x2−x2 | ||||
∫ | dx=− | ∫ | dx | |||
| x2√x2−4 | 4 | x2√x2−4 |
| 1 | √x2−4 | 1 | 1 | |||||
=− | ∫ | dx+ | ∫ | dx | ||||
| 4 | x2 | 4 | √x2−4 |
| 1 | √x2−4 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
= | − | ∫ | dx+ | ∫ | dx | ||||||
| 4 | x | 4 | √x2−4 | 4 | √x2−4 |
| 1 | √x2−4 | ||
= | +C | ||
| 4 | x |
| t2+4 | ||
x= | ||
| 2t |
| 2t(2t)−2(t2+4) | ||
dx= | dt | |
| 4t2 |
| t2−4 | ||
dx= | dt | |
| 2t2 |
| 2t2−t2−4 | t2−4 | |||
t−x= | = | |||
| 2t | 2t |
| 4t2 | 2t | t2−4 | ||
∫ | dt | |||
| (t2+4)2 | t2−4 | 2t2 |
| 4t | 2 | |||
∫ | dt=− | +C | ||
| (t2+4)2 | t2+4 |
| 2 | 2t | 1 | |||
− | =− | ||||
| t2+4 | t2+4 | t |
| 2 | 1 | |||
− | =− | +C1 | ||
| t2+4 | x(x+√x2−4) |
| 2 | x−√x2−4 | |||
− | =− | |||
| t2+4 | x(x+√x2−4)(x−√x2−4) |
| 2 | x−√x2−4 | |||
− | =− | +C1 | ||
| t2+4 | x(x2−(x2−4)) |
| 2 | x−√x2−4 | |||
− | =− | +C1 | ||
| t2+4 | 4x |
| 2 | 1 | √x2−4 | 1 | ||||
− | = | − | +C1 | ||||
| t2+4 | 4 | x | 4 |
| 1 | 1 | √x2−4 | |||
∫ | dx= | +C | |||
| x2√x2−4 | 4 | x |
| 1 | ||
arcsec(x)=arccos( | ) | |
| x |
| π | 1 | |||
arcsec(x)= | −arcsin( | ) | ||
| 2 | x |