Granice ciągów
wygwizdany: Witam, mam kilka przykładów granic ciągów, których za cholerę nie wiem jak ugryźć. Mógłby mi
ktoś je wytłumaczyć?
Oto ich przepisy ogólne:
a) an=2nsin(n!)3n2+2 w liczniku: 2nsin(n!) w mianowniku: 3n2+2
b) an=n(ln(n−1)−lnn)
c) an= w liczniku ln(1+2n) w mianowniku: 3n
2 gru 17:13
wygwizdany: Wszystko ma dążyć do nieskonoczności, bo zapomniałem dopisać.
2 gru 17:16
wygwizdany: Ktoś mógłby w jakikolwiek sposób pomóc?
2 gru 18:57
iteRacj@: a/ skorzystaj z tw. o trzech ciągach
−1≤ sin(n!) ≤1
2 gru 19:07
Janek191:
| | n −1 | | 1 | |
b) an = n*ln |
| = = ln [ ( 1 − |
| )n ] |
| | n | | n | |
więc
lim a
n = ln e
−1 = − 1
n→
∞
2 gru 19:54
Janek191:
c)
| | | | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | |
an = |
| = |
| *n ln(1+ |
| ) = |
| ln [(1 + |
| )n ] |
| | | | 3 | | n | | 3 | | n | |
więc
| | 1 | | 1 | | 2 | |
lim an = |
| ln e2 = |
| *2 = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
n→
∞
2 gru 19:59