Ciag
Johny: Badając monotoniczność ciągu skąd wiemy że ciąg jest niemonotoniczny?
Mam taki przykład an=−4n. I wiem że jest niemonotoniczny. Jak to udowodnic
2 gru 16:30
iteRacj@:
czy ciąg jest zapisany właściwie?
an=−4n jest monotoniczny
2 gru 16:55
PW: Ten ciąg jest monotoniczny − wszystkie wyrazy
ujemne i każdy następny mniejszy od
poprzedniego. Formalista policzy:
a
k+1 < a
k
2 gru 17:01
Johny: Tak jest zapisany (−4)n i mi też wychodzi 4<0 i malejący a w odpowiedziach mam ze
niemonotoniczny
2 gru 17:20
PW: No bo, Panie kolego,(−4)n to nie to samo, co −4n (dla parzystych n).
2 gru 17:23
Johny: O kurcze, zgubiłem nawiasy
2 gru 17:26
Johny: To jak to będzie wyglądać dla (−4)n
2 gru 17:26
PW: Niemonotoniczność jest oczywista − wyrazy są na przemian ujemne i dodatnie. Formalnie mi się
nie chce pisać, banalne.
a2k+1−a2k = liczba ujemna − (liczba dodatnia) = liczba ujemna
a2k=−a2k−1 = liczba dodatnia − (liczba ujemna) = liczba dodatnia.
Różnice sąsiednich wyrazów bywają różnych znaków, a więc nie jest spełniona definicja
monotoniczności.
2 gru 17:35