Paramtery
puk: Dane jest równanie z niewiadomą x. Zbadaj. dla jakich wartosci parametru m ∊ R równanie ma
rozwiązanie:
a) |m +1| * |x| + |x| =1
Nie wiem dlaczego, ale nie chce mi to w ogóle wyjść, poprawny wynik to m∊ R, a ja robie to w
ten sposób(prosiłbym o wytłumaczenie błędów w mojej logice):
|m +1| * |x| + |x| = 1
Rozbijam to na dwa przedziały:
x∊(−∞; 0)
|m + 1| * (−x) −x = 1
−|m +1|x −x−1 = 0
x(−|m +1| −1) −1 = 0
Czyli −|m +1| −1 to a, natomiast −1 to b, które jest stałe i ≠ 0
a może być albo równe 0, albo różne od 0
−|m +1| −1 = 0
|m +1| = −1 − sprz, bo wart bezwzg. zawsze > 0
X ∊ <0; + ∞)
|m +1|x +x −1 = 0
x(|m+1| +1) −1 = 0
a = |m +1| + 1 , b stałe
|m +1| +1 = 0
|m +1| = −1 sprz
I co w tym jest nie tak? Z góry dziękuje za wytlumaczenie tego, co zrobiłem źle, oraz jak to
poprawnie rozwiązywać.
1 lut 16:51
puk: Podbijam
1 lut 17:32
puk: Naprawdę chciałbym sie dowiedzieć co jest nie tak
1 lut 17:49
puk: Eh, ktokolwiek...
1 lut 18:24
puk: up
1 lut 18:57
puk: up up, cholera serio nikt nie wie? x/
1 lut 19:40
hesia:
Wie, wie

|x|( |m+1| +1)= 1
by to równanie miało rozwiazanie
to |m+1|+1 >0 => |m+1|> −1
zatem zachodzi dla kazdego m€ R
1 lut 20:08
hesia:

1 lut 20:10
puk: Auć, takie buty. Czyli w ogóle nie bawić się w przedziały w takim wypadku

Dzięki za pomoc
1 lut 20:21
hesia:
trzeba tylko "włączyć mózg"
1 lut 20:27
puk: Mózg to ja mam od samego rana włączony, ale mocno zmęczony x/
1 lut 20:52