Dla jakich wartośći parametru m równanie:
hp15122: Dla jakich wartośći parametru m równanie: 5x
2 −mx + 1 = 0 ma dwa różne rozwiązania x
1 , x
2
takie że |x
1 − x
2| >= 1 ?
Wyliczyłem że delta > 20 a z tego drugiego mam
√m2/52 − 4/5 >= 1 i nie zabardzo wiem jak
wyjść z tego pierwiastka lub się gdzieś pomyliłem, prosze o pomoc
2 gru 15:26
5-latek: Delta nie moze byc >20 nawet nie rowna 20 bo jest zalezna od parametru m
2 gru 15:29
hp15122: znaczy sie m >20
2 gru 15:32
Janek191:
Δ = m2 − 4*5*1 = m2 − 20 > 0 ⇔ m ∊ ℛ \ < −2√5, 2√5 >
2 gru 15:36
5-latek: Δ= m
2−20
teraz rozwiaz |x
1−x
2|≥1
2 gru 15:36
Janek191:
| | − b − √Δ | | − b +√Δ | | √Δ | |
x1 − x2 = |
| − |
| = − |
| |
| | 2a | | 2a | | a | |
więc
| | √Δ | |
I x1 − x2 I = |
| > 1 ⇒ √Δ > 5 |
| | 5 | |
2 gru 15:40
5-latek: Witaj

Niech liczy
2 gru 15:45
Eta:
| | −b+√Δ | | −b−√Δ | | √Δ | |
|x1−x2|=| |
| − |
| |= | |
| | |
| | 2a | | 2a | | a | |
1/ Δ>0 Δ=m
2−20 ⇒ m∊(−
∞, −2
√5) u (2
√5,
∞)
i
2/ Δ=25 m
2−45=0 ⇒ m= −3
√5 v m= 3
√5
Odp: m= −3
√5 v m=3
√5
===================
2 gru 15:45
Janek191:
Poprawka
I x1 − x2 I ≥ 1 ⇒ √Δ ≥ 5
2 gru 15:46
Eta:
Ach.... przeczytałam |x1−x2|= 1
To już sobie popraw........
2 gru 15:47
hp15122: | | −b | | c | |
|x1 − x2| jak rozpisze ze wzorów viete'a to mi wychodzi √( |
| )2 −4 |
| −−−> to |
| | a | | a | |
całewyrażenie pod pierwiastkiem i z tego wychodzi mi
√m2/52 −4/5 >= 1 i dało by to rade jakoś rozpisać ?
2 gru 15:47
hp15122: dobra dzięki wyszło mi
2 gru 15:48