Znajdź wzór funkcji tej paraboli
ania.f11: Pewna parabola ma wierzchołek w punkcie (3,−5). Odległość między punktami, w których ta
parabola przecina oś x jest równa 10. Znajdź wzór tej funkcji, której wykresem jest ta
parabola
2 gru 14:49
5-latek: p=3 q=−5
x1= (−2,0) i x2= (8,0) (miejsca zerowe
y= a(x−p)2+q
0= a(8−3)2−5
0= 25a−5
25a−5=0
a=0,2
y= 0,2(x+2)(x−3)
wymnoz to
2 gru 15:00
ania.f11: Czy w postaci iloczynowej nie powinno być y=0,2(x+2)(x−8)?
2 gru 15:06
the foxi:
Tak, powinno.
2 gru 15:11
Jerzy:
Cześć
małolat 
Uważaj na język. Punkt nie jest miejscem zerowym funkcji
2 gru 15:12
5-latek: Witaj
Jerzy 
czy ja musze jeszcze uwazac ?
Nie wiem czemu wpisalem (x−3) zamiast (x−8)
2 gru 15:16