matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Zaben1337:
Całka przez podstawienie
e
2/x
Witam, w jaki sposób rozwiązać całkę ∫
dx
x
2
2 gru 14:42
Jerzy:
1
1
Podstawienie:
= t ; −
dx = dt
x
x
2
2 gru 14:45
Jerzy:
1
1
= −∫e
2t
dt = −
e
2t
+ C = −
e
2/x
2
+ C
2
2
2 gru 14:52
Jerzy:
1
Literówka: = −
e
2/x
+ C
2
2 gru 14:54