yht:
opisz okrąg o środku S na tym czworokącie bo suma przeciwległych kątów to 180
o
|AB|=|AD| = x
wówczas trójkąt ABD jest prostokątny i równoramienny, a odcinek |BD| = x*
√2 jest też średnicą
okręgu opisanego
| x*√2 | |
zatem promień okręgu = |
| |
| 2 | |
| x*√2 | |
|AS| = |BS| = |CS| = |DS| = r = |
| |
| 2 | |
trójkąty ABS i ASD też będą prostokątne równoramienne
a z tego wynika że BSC i CSD też są trójkątami prostokątnymi i równoramiennymi
wówczas |BC| = x i |BD| = x
okazało się że czworokąt ABCD jest kwadratem
wysokość 4 to jednocześnie bok tego kwadratu
P = 16