−x | ||
f'(x)= | ||
√25−x2 |
3 | 3 | |||
f'(−3) = | = | |||
√25−9 | 4 |
3 | ||
a = | ||
4 |
3 | ||
y = | x+b | |
4 |
3 | ||
Punkt A = (−3,4) należy do f(x) a także należy do stycznej y = | x+b | |
4 |
3 | ||
4 = | *(−3)+b | |
4 |
−9 | ||
4 = | +b | |
4 |
3 | ||
y= | x+6,25 | |
4 |
−2 x | − x | |||
y ' = | = | |||
2 √25 −x2 | √25 − x2 |
3 | ||
a = y '(−3) = | ||
4 |
3 | ||
y = | x + b | |
4 |
3 | ||
4 = | *(−3) + b = − 2,25 + b | |
4 |
3 | 1 | |||
Odp. y = | x + 6 | |||
4 | 4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |