Wyznacz współczynniki p, q funkcji
julia1981: Wyznacz wspołczynniki p, q funkcji y=−2x2+bx+c, wiedząc, że jej wykres przecina oś y w punkcie
A(0,3) i jest styczny do osi x.
2 gru 13:40
Jerzy:
1) f(0) = 3
2) Δ = 0
2 gru 13:43
yht:
zadanie jest SPRZECZNE


Na pewno dobrze przepisana treść zadania ?
A(0,3) a nie czasem A(0,−3) ?
2 gru 13:44
julia1981: Jak wykorzystać informację, że wykres funkcji jest styczny do osi x?
2 gru 13:45
julia1981: na 100% A(0,3)
2 gru 13:45
yht:
na pewno y=−2x2+bx+c a nie y=2x2+bx+c ?
2 gru 13:45
Jerzy:
No to brak rozwiązań.
2 gru 13:46
5-latek: Nie da sie tych wspolczynnikow wyznaczyc
2 gru 13:46
julia1981: Przepraszam mój błąd, y=x2+bx+c
2 gru 13:47
yht:
skorzystaj z tego że y=x2+bx+c to jest to samo co f(x)=x2+bx+c
i zastosuj sposób Jurka
2 gru 13:49
Jerzy:
Patrz 13:43
2 gru 13:49
jc: Czy A(0,3) ≠ A(0,−3)?
y = −2(x+√−k/2 )2, gdzie k jest punktem przecięcia paraboli z osią pionową.
2 gru 13:50
5-latek: Chce wspolczynniki p i q a podaje y= ax2+bx+c wiec sie nie da policzyc
2 gru 13:51
yht:
chodzi zapewne o wierzchołek
| | −b | |
będzie miała a,b,c to policzy sobie p= |
| , q=f(p) |
| | 2a | |
2 gru 13:52
5-latek: Tez nie bo ewentualnie sa to wspolrzedne wierzcholka anie wspolczynniki
2 gru 13:53
Jerzy:
Jakim cudem parabola: f(x) = −2x2 + bx + c styczna do osi OX
może przecinać oś OY w pumkcie A(0;3) ?
2 gru 13:54
yht:
ale się poprawiła że ma być f(x)=x2+bx+c to taka już może przecinać
2 gru 13:58
jc: W takim razie y=(x±√k)2 = x2 ± 2√k x + k, k≥0.
2 gru 14:02