matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ile boków ma ten wielokąt?
Rut:
Miary kątów pewnego wielokąta tworzą ciąg arytmeyczny. Najmniejszy z nich ma miarę 119 stopni, a największy 169 stopni. Ile boków ma ten wielokąt?
1 lut 16:36
puk:
a
1
+ a
n
n = (n−2)180
2
144n = 180n − 360 n = 10
1 lut 17:32
puk:
1 lut 17:47