rysowanie wykresów
Boniek: witam jak rozkminić to naszkicuj wykres funkcji arcsin(sin(x)). \Mi się wydaje, że x powinien
należeć od −π/2 do π/2, a jak wklepię to wychodzi dziedzina =\R
2 gru 12:08
Jerzy:
arcsin(sinx) = x
2 gru 12:13
Jerzy:
A dziedzina, to : R = [−1;1]
2 gru 12:14
Jerzy:
Nie ... D = R , bo mamy warunek: sinx ∊ [−1;1]
2 gru 12:18
Boniek: A coś takiego sgn(arcsin(x))?
2 gru 12:44
Jerzy:
Popatrz na wykres f(x) = arcsin(x) i ustal kiedy jest dodatni, kedy ujemny, a kiedy równy 0.
f(x) = sgn(x) = 1 dla x> 0
= 0 dla x =0
= −1 dla x < 0
2 gru 12:49
Adamm:

arcsin(sinx)=x dla x∊[−π/2; π/2]
dla x∊[π/2; 3π/2] − π−x∊[−π/2; π/2]
arcsin(sinx)=arcsin(sin(π−x))=π−x
dla reszty po prostu kalkujemy, bo okres = 2π
to będzie taki wykres jak na rysunku
2 gru 12:49
Boniek: Dzięki
2 gru 13:23