Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=
moniq: Styczna do wykresu
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=(x2−4)/(x2+2x+1) w punkcie P(x0 , 5/4).
Ile punktów wspólnych z wykresem funkcji ma ta styczna?
Wyszlo mi x1=−7 i x2=−3 pochodna = 2x²+10x+8/(x²+2x+1)²
I licze f `(−7) i wychodzi 5/9 co jest zle po w mianowniku powinno byc 36. Nwmgdzie mam blad
ppmozektos
2 gru 11:58
Jerzy:
Ile wynosi x0 ?
2 gru 12:01
moniq: Sa dwa x0 −3 i −7. Ponieważ w tresci jest punkt P (x0;5/4) wiec przyrownałam funkcje do 5/4 i
wyszly mi te dwa x0
2 gru 12:05
Jerzy:
To jest OK.
Policz jeszcze raz pochodną.
2 gru 12:12
moniq: Pochodna= 2x(x²+2x+1)−(2x+2)(x²−4)/( x+1)
4 = 2x³ +4x²+2x−(2x³−8x+2x²−8)= 2x²+10x+8/(
x+1)
4 teraz okj
2 gru 12:24
moniq: Nie no wyszla. Taka sama jak wczesniej
2 gru 12:25
moniq: Gdzie robie blad

2 gru 12:26
Jerzy:
| | 2x(x+1)2 − (x2 − 4)*2*(x+1) | | (x+1)*[2x(x+1) − 2(x2−4)] | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| | (x+1)4 | | (x+1)4 | |
....uporządkuj to.
2 gru 12:34
moniq: 2[x(x+1)−(x²−4)]\ (x+1)
4 = 2(x²+x−x²+4)/ x+1)
4 = 2x +8 / (x+1)
4 musi tam byc jakis
blad
2 gru 12:42
5-latek: (x+1)[2x(x+1)]= przeciez masz tu czynnik 2 x3
Gdzie jest u Ciebie ?
2 gru 13:03
moniq: Wylaczone x+1 i skrocone
2 gru 13:20
Jerzy:
| | (x+1)*(2x+8) | | 2x + 8 | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | (x+1)4 | | (x+1)3 | |
2 gru 13:24
moniq: Okj super dzieki ale jakk mam do tego.dojsc dlaczego.tto co policzylam normalnie bez
rozkładania jest zle
2 gru 13:59
Jerzy:
Najpewniej popełniłaś błąd rachunkowy, bo bez względu na sposób liczenia,
pochodna musi być taka sama.
2 gru 14:02
moniq: 
Zrobilam wlasnie tego typu 3 zad i cally czas zlle wychodzi
2 gru 14:07
Jerzy:
Czyli musisz gdzieś źle liczyć.
2 gru 14:08