Idnukcja Matematyczna
reminox: Wykaż za pomocą indukcji:
1·n+ 2·(n−1) + 3·(n−2) +. . .+n·1 =1/6n(n+ 1)(n+ 2)
2 gru 11:54
kochanus_niepospolitus:
1)
n = 1
| | 6 | | 1*2*3 | |
L = 1*1 = |
| = |
| = P |
| | 6 | | 6 | |
2)
n = k
| | k(k+1)(k+2) | |
1*k + 2*(k−1) + ... + k*1 = |
| |
| | 6 | |
3)
n = k +1
L = 1*(k+1) + 2*(k) + ... + k*2 + (k+1)*1 =
= 1*k + 2*(k−1) + ... + k*1 + (k+1)*1 + (1 + 2 + 3 + ... + (k−1) + k) = // z (2) // =
| | k(k+1)(k+2) | | 1+ (k+1) | |
= |
| + |
| *(k+1) = |
| | 6 | | 2 | |
| | k(k+1)(k+2) | | 3(k+1)(k+2) | | (k+1)(k+2)(k+3) | |
= |
| + |
| = |
| = P |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
c.n.w.
2 gru 12:05
reminox: = 1*k + 2*(k−1) + ... + k*1 + (k+1)*1 + (1 + 2 + 3 + ... + (k−1) + k) = // z (2) // =
Co w tej linijce dokładnie się stało?
2 gru 12:15
reminox: Nie rozumiem punktu 3...
2 gru 12:20
kochanus_niepospolitus:
1*(k+1) = 1*k + 1
2*k = 2*(k−1) + 2
3*(k−1) = 3*(k−2) + 3
...........................
(k−1)*3 = (k−1)*2 + (k−1)
k*2 = k*1 + k
(k+1)*1 = +(k+1)*1
to się stało
następnie zauważamy, że wszystko na lewo od (k+1)*1 mamy w punkcie (2) i zastępujemy to
natomiast wszystko począwszy od (k+1)*1 to nic innego jak suma ciągu arytmetycznego o an=1 i
r = 1 ... podstawiasz do wzoru na Sn ciągu arytmetycznego.
2 gru 12:52