Odpowiedź to 135 stopni
Szymon303: Witam mam problem z zadaniem. Liczę już od godziny ale cały czas wychodzi mi zły wynik. Treść
zadania brzmi tak:
Wyznacz kąt rozwarcia stożka którego tworząca ma długość 10 cm, a pole podstawy jest (50 +
25*√2)π cm2
2 gru 11:50
5-latek:

πr
2= 50+25
√2π
r
2= 50+25
√2
r
2= 25(2+
√2)
r=
√25(2+√2
r= 5*
√2+√2
| | 5√2+√2 | | √2+√2 | |
sinγ= |
| = |
| ≈0,9239 |
| | 10 | | 2 | |
sinγ= 67
o30'
2γ= 135
o
2 gru 13:22
Eta:

Z twierdzenia cosinusów
| | 102+102−(2r)2 | |
cosα= |
| ⇒ 200cosα= 200 −4r2 |
| | 2*10*10 | |
z treści zadania : r
2=50+25
√2
| | √2 | |
to 200cosα= −100√2 ⇒ cosα= − |
| ⇒ α=180o−45o |
| | 2 | |
α= 135
o
========
2 gru 13:28
Eta:
Hej "małolatku"

Nie można stosować przybliżeń
2 gru 13:29
5-latek: Dzien dobry
Eta 
Dlaczego nie ? Z tego co jescze pamietam to zesmy doprowadzali np objetosc do postaci
logartmowanej i logarytmy sinusow czy tangensow odczytywali z tablic .
Moze teraz nie mozna .
2 gru 13:35
Szymon303: Dziękuję bardzo za rozwiązania
2 gru 13:43
Eta:
Doprowadzanie do postaci logarytmicznej to zupełnie co innego ...
Tu wartość kąta ma być
dokładna
Skąd wiesz ,czy γ≈67
o32
'
2 gru 13:44
Eta:
@Szymon
Jeżeli w trójkącie jest pytanie o miarę kąta
W tym przypadku mamy dwa boki i kąt między nimi ⇒ korzystamy z tw, kosinusów
2 gru 13:47
5-latek: Eta
Odczytalem z tablic (mam 5 cyfrowe
Ale ja to juz rozumiem . Natomiast nie rozumiem za bardzo ciagow i bede o to niebawem pytal
2 gru 13:50