matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadania
Fed:
Oblicz tgx jeśli sinx−cosx =
√
2
/2
2 gru 10:46
Fed:
Proszę o pomoc
2 gru 10:50
Fed:
Up
2 gru 10:56
Fed:
Plis
2 gru 11:01
Janek191:
Korzystamy z wzoru
π
cos x − sin x =
√
2
cos (
+ x)
4
więc
√
2
sin x − cos x =
2
π
√
2
−
√
2
cos(
+ x) =
/ : ( −
√
2
)
4
2
π
1
cos (
+ x) = −
4
2
π
2
π
4
+ x =
π +2π*k lub
+ x =
π +2π*k
4
3
4
3
5
13
x =
π +2π*k lub x =
π +2π*k
12
12
więc tg x = 2 +
√
3
lub tg x = 2 −
√
3
− nie spełnia równania ====================
2 gru 14:24