Transpozycja permutacji
Asia: Cześć, mam problem z wyznaczeniem transpozycji permutacji, po prostu tego nie widzę

Mam taką permutację:
I mam przedstawić ją w postaci złożenia transpozycji oraz określić jej parzystość.
Z góry dziękuję za pomoc!
2 gru 10:18
jc: (1,4) (3,5) (2,6) to złożenie trzech transpozycji: (1,4), (3,5), (2,6).
2 gru 10:30
Asia: Czyli to jest po prostu to złożenie transpozycji, którego szukam?
2 gru 10:30
Asia: | | | |
A permutacja | = (1,3,6,2,5)?  |
| | |
2 gru 10:32
jc: a, b, c, d, ... różne liczby.
(a,b,c) = (a,b)(b,c)
(a,b,c,d) = (a,b)(b,c)(c,d)
(a,b,c,d,e) = (a,b)(b,c)(c,d)(d,e)
itd.
2 gru 10:42
Asia: Dziękuję!
2 gru 10:44