Usun nierwymiernosc z mianownika
Michał: Hej mógłby ktoś mi powiedzieć gddzie robię błąd w liczeniu tego zadanka?
Usun niewymiernosc z mianownika
| 2 | | √2−√3+1 | |
| * |
| = |
| √2+(√3−1) | | √2−(√3−1) | |
| (góra przepisana) | |
| = |
| 2−(3−2√3+1) | |
To nie jest prawidłowa odpowiedź, jestem bardzo blisko wręcz widać podobieństwo między odp.
a tym wytworem. Gdyby ktoś mógł skorygować mój tok myślenia będę wdzięczny =)
1 gru 21:07
Ajtek:
Mianownik 2−(3−2√3+1)=−2+2√3
1 gru 21:11
g: 2−(3−2√3+1) ≠ 2√3
1 gru 21:14
Michał: Ah oki widzę dzięki ^^ eh... problemy elementarne, licząc to 4 raz nadal uważałem że to się
zeruje... 2−3−1...
Biorę się do poprawiania zaraz dam znać czy wyszło

dzięki Ajtek.
1 gru 21:16
Ajtek:
Proszę

.
1 gru 21:17
jc: Pewien iloczyn.
(1−√2−√3)(1+√2+√3)(1+√2−√3)(1−√2+√3)
=(1−2−3−2√6)(1−2−3+2√6)=25−24=1
1 gru 21:19
Michał: 
ok dla potomnych piszę odpowiedź jakby ktoś miął keidyś jeszcze jakiś problem z tym zadaniem
i je znalazł w necie
odpowiedź się zgadza jak by co więc podejrzewam że mój dlaszy tok rozumowania już jest bez
głupich błędów ^^
| | 2√2−2√3+2 | | −2−2√3 | |
= |
| * |
| = |
| | −2+2√3 | | −2−2√3 | |
| | −4√2+4√3−4−4√6+12−4√3 | | √2+√6−2 | |
= |
| = |
| |
| | −8 | | 2 | |
Tadan

Raz jeszcze dzięki chłopaki za pomoc! Do usłyszenia wkrótce pod kolejnym założonym
przeze mnie temacie ^^
1 gru 21:29