Rozwiązywanie zadań tekstowych z zastosowaniem równań i układów równań liniowych
Kaśka: Suma cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 7. Jeśli w tej liczbie przestawimy cyfry, to otrzymana
liczba będzie o 2 większa od podwojonej pierwszej liczby. Jaka to liczba?
Proszę o pomoc, wystarczy nawet sam układ równań do rozwiązania. Z góry dziękuję.
1 lut 16:18
hesia:
x−− cyfra dziesiątek y −−− cyfra jedności x, y= { 1,2,3,4,5,6,7,8,9}
10x +y −−− dana liczba 10y +x −− liczba o przestawionych cyfrach
x+y= 7
10x +y= 2( 10y+x) +2
rozwiąż ten układ

odp: x = 2 y = 5
tą liczbą jest
25
1 lut 16:24
Kaśka: Wielkie dzięki.
1 lut 16:34
hesia:
1 lut 16:35
R.W.16l: Spisałaś sam wynik, czy postarałaś się skumać?
1 lut 16:35
hesia:
R.W.16l ... zobacz lepiej jak wpisuje się indeksy
1 lut 16:38
Kaśka: Obliczyłam to sama. Równania umiem liczyć, ale nie potrafię zrozumieć treści tych zadań.
Właśnie swoje obliczenia przepisuję do zeszytu.
1 lut 16:38