Wyznacz równania ogólne prostych
pakoob: Potrzebuję pomocy z końcówką zadania z geometrii analitycznej.
W trójkącie ABC dwie wysokości zawierają się w prostych k: x+y−4=0 i l: 2x−y=0.
Wyznacz równania ogólne prostych,w których zawierają się boki tego trójkąta, wiedząc, że
A(0;2).
Wyznaczyłem już z punktu i prostopadłości równania ogólne prostych AB oraz AC, ale nie wiem jak
zabrać się za ostatnią prostą − BC.
AC: −x+y−2=0
AB: x+y−4=0
Czy ktoś mógłby dać małą wskazówkę?
1 gru 19:55
jc:
"wiedząc, że A(0;2)." Wiedząc, że co?
1 gru 20:18
pakoob: Punkt A=(0,2)
1 gru 20:22
jc: Czyli nie są to wysokości zawierające A.
Znajdź przecięcia prostych AC i BC z odpowiednimi wysokościami.
Będą to punkty B i C.
1 gru 20:27
Eta:

AB: x−y+2=0
AC: x+2y−4=0
BC: 2x+y−8=0
1 gru 20:31
jc: Wysokość opuszczona z punktu B (tak go oznaczymy): x+y−4=0
Bok AC jest prostopadły do tej wysokości.
Zawiera się więc w prostej x−y=−2.
Wysokość opuszczona z punktu C 2x−y=0
Bok BC jest do niej prostopadły.
Zawiera się więc w prostej x+2y=4.
Punkt B.
x+2y=4
x+y=4
B=(4,0)
Punkt C.
x−y=−2
2x−y=0
C=(2,4)
1 gru 20:34
jc: Eta, dlatego w takich zadaniach daję takie dane, że wyniku nie można odczytać
z rysunku.
1 gru 20:36
Eta:
Hej
jc
Wiem, wiem

Nie odgadywałam ....tylko wyznaczyłam rachunkowo
Na rys. tylko sprawdziłam poprawność obliczeń
1 gru 20:39
Mila:

k: x+y−4=0 i l: 2x−y=0.⇔
k: y=−x+4
l: y=2x
1) Punkt przecięcia:
2x=−x+4
3x=4
| | 4 | | 8 | |
S=( |
| , |
| ) − ortocentrum |
| | 3 | | 3 | |
2)
AS⊥BC
| | 8 | | 4 | | 1 | |
AS: y=ax+2 i |
| =a* |
| +2⇔a= |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
BC: y=−2x+b , b− wyznaczymy później
3)
AB⊥l
| | 1 | |
4) punkt B: −x+4=− |
| x+2⇔x=4 i y=0 |
| | 2 | |
B=(4,0)
BC: y=−2x+b i 0=−2*4+b , b=8
BC: y=−2x+8
5)
C: −2x+8=2x
C=(2,4)
AC⊥k
y=x+b i 4=2+b, b=2
AC: y=x+2
===============
1 gru 20:46
jc: Ale skoro widać z rysunku, to po co liczyć?
1 gru 21:20
Eta:
Hej
Mila
Ja liczyłam jak
jc z prostopadłości prostych .........
1 gru 21:29