Bardzp Pilne! zastosowanie Cramera do wyznaczenia niewiadomej x
Mad4math: Pilne

Stosując wzory Cramera wyznacz niewiadomą x z układu równań:
x − y + z = 1
x + y − 2z = −3
z − 2y = 0
W wychodzi −4 ale Wx wychodzi 0, co to oznacza?
1 gru 18:18
Adamm: ważne żeby W≠0
W
x, W
y, W
z − one mogą być = 0
i wtedy normalnie stosujemy wzór
1 gru 18:21
Mad4math: ale wyszłoby
x=0/−4 a przeciez to nie jest wykonalne, to jak to rozwiązać dalej?
1 gru 18:25
Mad4math: czy po prostu Wx = 0 ?
bo 0 może być dzielną, ale nie dzielnikiem tak?
1 gru 18:34
piotr: nie wiesz ile to jest 0/(−4)

?
1 gru 18:55
piotr: Wg=−4
Wx=0
Wy=−4
Wz=−8
1 gru 19:24