Liczby rzeczywiste
Glossy: Daną liczbę zapisz w postaci a+b
√c, gdzie liczby a,b,c są liczbami całkowitymi
√7+2√10
Dajcie mi proszę jakieś wskazówki jak to rozpisać
1 gru 17:37
Adamm: nie da się tej liczby tak zapisać
1 gru 17:58
Kotu: Nie znasz się Adama, masz za duże ego
1 gru 18:00
Adamm: a+b√c=√7+2√10
a2+b2c+2ab√c=7+2√10
musiało by być c=10 oraz a=b=±1
wtedy już mamy po prawej stronie równości
11+2√10
1 gru 18:00
Adamm: po lewej stronie*
1 gru 18:02
Glossy: Ma wyjść √5+√2
1 gru 18:10
Adamm: a czy √5+√2 jest postaci a+b√c gdzie a, b, c − całkowite?
no nie
1 gru 18:13
++++:
√7+2√5= √(√2+√5)2= |√2+√5|= √2+√5
1 gru 18:14
++++:
√2+√5 nie jest liczbą postaci a+b√c , bo a∉C
1 gru 18:17
Glossy: Ale jak dojść do tej postaci
√(√2+√5)2
1 gru 18:29
++++:
Znasz wzór (a+b)2=....
Zrób to samo z (√2+√5)2 =..... i coś zobaczysz
1 gru 18:51
Glossy: Ok, już widzę
1 gru 19:14
Glossy: Dzięki
1 gru 19:14
5-latek: x+y=7
x*y=10
z tego szybko mamy x=2 i y=5 lub x=5 i y=2
ale z ejest dodawanie to wszysko jedno jak zapiszsemy
√7+2√10= √2+√5
1 gru 23:29