Rozwiązywanie zadań tekstowych z zastosowaniem równań i układów równań liniowych
Kaśka: Za korzystanie z siłowni pobierana jest jednorazowa opłata wpisowa i opłata miesięczna. Karol
za 5 miesięcy zapłacił 510 zł, a Piotr za 10 miesięcy − 885 zł. Oblicz wysokość opłaty
wpisowej.
Proszę o pomoc, najlepiej z wyjaśnieniem. Z góry dziękuję.
1 lut 15:39
hesia:
x −−−opłata miesieczna , x >0
y −− opłata stała , y>0
5x +y= 510
10x +y= 885
rozwiąż ten układ równań
1 lut 15:50
Kaśka: 5x + y = 510 | *(−2)
10x + y = 885
−10x − 2y = −1020
10x + y = 885
−y = − 135
y = 135 zł
Czy tak jest wszystko dobrze?
1 lut 15:56
hesia:
tak
1 lut 15:58
Kaśka: Świetnie. Dzięki za pomoc.
1 lut 16:03