Zbadaj czy dany ciag jest monotoniczny od pewnego miejsca
Keetr: Zbadaj czy dany ciag jest monotoniczny od pewnego miejsca
an = 12n+1 + 12n+2+ 12n+3 + ... + 13n
Nie mam pojęcia jak to rozpisać/zaczac zeby sprawdzic czy jest monotoniczny.
1 gru 14:24
g:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1 = |
| + |
| + ... + |
| |
| | 2n+3 | | 2n+4 | | 3n+3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= an − ( |
| + |
| ) + ( |
| + |
| + |
| ) |
| | 2n+1 | | 2n+2 | | 3n+1 | | 3n+2 | | 3n+3 | |
Dalej wyrażenie a
n+1−a
n trzeba sprowadzić do wspólnego mianownika.
Mianownik jest nieistotny, bo na pewno jest dodatni. W liczniku będzie wielomian
piątego stopnia, który prawdopodobnie skróci się do czwartego.
1 gru 15:06