Zadania
Fed: Moglby ktos zrobić zad 28 z probnej matury z operonem 2017
1 gru 14:07
1 gru 14:11
Eta:
Liczby 3a, 3b, 3c −−− tworzą c, geom
to (3b)2=3a*3c⇒ 32b=3a+c ⇒ 2b=a+c⇒ a,b,c −−− tworzą ciąg arytmetyczny
1 gru 14:33
yht:
Zad. 28
własności z których będziemy korzystać:
ciąg (x,y,z) geometryczny, wtedy y2=x*z
jeśli 2y=x+z to ciąg (x,y,z) jest arytmetyczny
(ab)c = ab*c czyli potęgowanie potęgi
ab*ac = ab+c czyli mnożenie potęg o jednakowych podstawach
Rozw.
(3a, 3b, 3c) − ciąg geometryczny
(3b)2 = 3a*3c
32b = 3a+c
czyli
2b = a+c
więc
ciąg (a,b,c) jest arytmetyczny
1 gru 14:33
Eta:
Szkoda czasu na ,,,,,,,,,,,,,aż taaaakie rozpisywanie
1 gru 14:38
Adamm: nie mam uwag
zauważmy tylko że b2=ac jest warunkiem konicznym ale nie wystarczającym na to żeby
a, b, c tworzyły ciąg geometryczny (2b=a+b jest warunkiem i koniecznym i wystarczającym
na to by a, b, c tworzyły ciąg arytmetyczny)
1 gru 14:41
Eta:
Ty jak zwykle.....................
1 gru 14:42
Adamm: po prostu dużo osób uważa że b2=ac wystarcza na to by ciąg był geometryczny, i
nie uwzględniają tego w swoich obliczeniach, często kończąc na tym zadania
1 gru 14:43
Jerzy:
Trudno w tym zadaniu mniemać,że a lub b lub c = 0 i nie podejrzewam, aby oceniający
z powadu braku załozenia: a,b,c ≠ 0 , obniżali ocenę.
1 gru 14:52
Adamm: w tym zadaniu to bez znaczenia, bo nigdzie z tego nie korzystamy
ale skoro już jesteśmy przy temacie, to dobrze jest wspomnieć
1 gru 14:54
Jerzy:
A z tym się całkowicie zgadzam.
1 gru 14:55
Jerzy:
Chociaż na dobrą sprawę b2 = ac jest własnością ciągu geometrycznego, a nie warunkiem
koniecznym jego istnienia:
Jeżeli an jest geometryczny, to : b2 = ac , ale nie odwrotnie.
1 gru 15:01
jc: A może nie przejmować się tym. Szereg 1+x+x2+x2+ ... jest szeregiem geometrycznym.
Nie pamiętam, aby ktoś dodawał, że x nie może być zerem.
1 gru 15:03