Funkcje cyklometryczne
Boniek: Witam nam problem z takim zadaniem sin (arcsin (−1/3)). Podpowie ktoś jak zabrać się za tego
typu zadania
1 gru 12:54
Adamm: sin(arcsinx)=x
dla x∊[−1, 1]
1 gru 12:56
Boniek: Sory pomyliłem sin (arccos (−1/3))
1 gru 12:57
Adamm:

π>arccos(−1/3)>π/2
czyli nasz sinus jest dodatni
sin(arccos(−1/3))=
√1−cos2(arccos(−1/3))
cos(arccosx)=x dla x∊[−1, 1]
1 gru 13:00
Boniek: W odpowiedzach jest 2 pierwiastki z 2 na 3
1 gru 13:04
Jerzy:
sin(arccosx) =
√1 − x2
| | 2√2 | |
sin(arccos(−1/3) = √1 − (−1/3)2 = √8/9 = |
| |
| | 3 | |
1 gru 13:06
Boniek: Dzięki
1 gru 13:31