Funkcje, relacje, suriekcja
jadowity11: Niech f: R
2 ⇒ R
2 będzie funkcją zadaną wzorem f((x,y)) = (x+y,x−y)
a) czy f jest surjekcją
c) znajdź f[R x {0}], f[L] oraz f
−1[L], gdzie L jest prostą o równaniu y=x+1
w a) wyszło mi, że dla dowolnych a,b ∊ R
2 (a+b/)2 = x oraz (a−b)/2 = y, lecz nie wiem jak na
tej podstawie stwierdzić czy jest to surjekcja (chyba jest)
z c) nie potrafię sobie poradzić

Bardzo proszę o pomoc
1 gru 11:16
jc: Pokazałeś, że dla każdego (a,b) istnieją (x,y) takie, że
f(x,y)=(a,b). x=(a+b)/2, y=(a−b)/2, czyli istniej f−1, f−1(a,b)=((a+b)/2, (a−b)/2))
co oznacza, że f jest różnowartościowa i f(R2)=r2.
x=(a+b)/2, y=(a−b)/2, 1 = y−x = −b,
czyli obrazem prostej 1=y−x jest prosta b=−1.
1 = b−a = (x−y) − (x+y) = −2y
czyli przeciwobrazem prostej 1=b−a jest prosta y=−1/2.
1 gru 11:32